Kærlighed og glæde – en coctail til sundhed

Er kærlighed en langt større kraft end vi går og tror?

Noget der kan bruges i praksis og som virker, også fysisk?

Hvem vil ikke gerne være sund? I dag kan vi alle steder både læse og høre om sundhedsprogrammer og være med i dem. Det handler både om at ændre kosten, at droppe rygning og om motion. Vi ved, at de ting har stor betydning. Men er det nok udelukkende at fokusere på det fysiske, hvis man vil være rask, eller bare sundere?

Hvor mange er egentlig klar over, at kærlighed og sundhed hører sammen? Hvor tit tænker vi over den helbredende kraft der er i kærlighed? I glæde og gode menneskelige relationer? Véd vi det overhovedet? At give kærlighed, ikke bare til de nærmeste, men vidt og bredt – noget så enkelt, at mange af os åbenbart har overset det i helbredelsesøjemed. I flere lande, fx i USA, er der foretaget masser af forsøg som tyder på, at f.eks. forløbet af hjertesygdomme kan vendes til det bedre – langt ud over hvad medicinsk behandling alene kan gøre – hvis den syge oplever mere omsorg, følelse af samhørighed og kærlighed.

Kærlighed som medicin

 Over en del år har forsøg vist, at de mennesker, der har gode relationer, kærlighed og menneskelig omsorg under sygdom, kommer sig langt hurtigere end andre, der ikke får denne omsorg. Og ligesådan hvordan ensomhed eller følelsen af tomhed kan være en af de store dødsårsager og en afgørende faktor for hjertesygdom. Hvem tænker egentlig til daglig over, at man kan blive syg, ja, endda dø, af at mangle kærlighed?
Vel, hvis man er syg, kan man få medicin eller komme i behandling. Og det er bestemt en god ting. Men kan man nøjes med at se kroppen som en maskine og dermed isolere den fra følelserne og mene, at man så er helbredt? Måske kan man her og nu blive rask, men er der ikke brug for andet og mere, nemlig at blive helet, så krop og følelser tilsammen arbejder hen imod sundhed og er med til at forhindre, at sygdom igen blusser op.

Vi taler ikke gerne med andre om vores inderste følelser, som vi måske har svært ved at håndtere. Vi vil ikke være til besvær, og derfor taler vi hellere om det positive og overfladiske. Men et levende menneskeliv handler om både at give og tage, og også nogle gange at være til besvær, hvilket langt fra behøver at være negativt.
Livet er ikke bare noget, man med held skøjter hen over. Det er også dyk og nedture. Men kan vi give og tage og vove at føle os sårbare – begge veje – vil det give mening. Vi kan få vores indre anspændthed lettet lidt, dele med en anden, hjælpe hinanden med at håndtere angst eller tristhed – og opleve stor lettelse. Sagen er nemlig den, at det, der tynger psykisk, efterhånden ”sætter sig” fysisk. Men når vi føler, at vores liv har betydning for andre mennesker, løftes vi. Det vil give en følelse af lykke. Af at høre til og at være levende!

Omsorg giver styrke

Vi har brug for hinanden, mere end mange af os er klar over. I gamle dage var familie og venner nødt til at stå sammen for fysisk at overleve. Det er man ikke i dag. Eller … er der noget, vi har overset?
Er/var der andet og mere i dette sammenhold, denne omsorg for hinanden, end vi gør os klart her i vores verden fuld af fremskridt og teknik?

Når vi føler os forbundet med et andet menneske vil vi opleve at det giver stor styrke. Vi er beregnet til at løfte i flok, ikke alene. Vi vil simpelthen kunne mærke det, rent fysisk. Det er skadeligt for krop og psyke at lukke sig inde i sig selv. (Nej, det er ikke en fejl at være alene, men det er noget andet, så det ser vi bort fra her.) Men vi er ikke beregnet til at lukke os inde i os selv med vores smerter og problemer. Et godt netværk af venner og familie er fremmende for glæden, og glæden hænger uløseligt sammen med sundheden. Hvor tit ser vi ikke, at en person, der er ude i stor sorg og krise samtidig bliver syg? Det er nærmere reglen end undtagelsen. Men tænk så modsat: Et menneske, der får stor omsorg og kærlighed bliver sundere!
Kærlighed påvirker uden tvivl immunforsvaret positivt. De forskellige centre i hjernen sender besked ud til alle dele af kroppen, hvor positive tanker og følelser har stor indvirkning på sundhed og modstandsdygtighed mod sygdomme.

Brug din energi

Vi består af energi. Energi er livsgnist. Der er energi alle vegne, i alt og alle, og vi er forbundet med energi fra alt i universet. Vi kan dog (ubevidst) vælge at dæmpe vores energi, ja endda nærmest lukke den helt ned. Du vil kunne høre en trist person sukke: ” Åh, jeg føler mig helt uden energi!” –og mange ved ikke, at vi selv har skabt tilstanden. Men også selv kan forhindre at det sker.

Vi kan føle os energi-løse når vi lukker os inde i os selv med sorg, frygt, vrede eller følelsen af at være forladt. Den slags er direkte skadeligt og gør os svage, trætte – og modtagelige for sygdomme (som kan dukke op enten nu eller senere), idet de følelser svækker vores immunforsvar. De tanker ”trækker rullegardinet ned” og forhindrer vores energi i at flyde frit ud til alle dele af kroppen og psyken med styrke og fornyelse af liv.
Er vi opmærksomme på det her, kan vi selv være med til at forhindre, at det sker, ved at undgå at isolere os og i stedet være åbne for andres kærlighed og opmærksomhed. Og ved selv at være klar til at give af vores kærlighed og empati.

Luk hjertet op

Når vi åbner hjertet, skaber vi energi. Jo større hjerterum, jo mere glæde og energi, både fysisk og psykisk. At give af sig selv, sine følelser og sin medfølelse, skaber en vekselvirkning mellem giveren og modtageren. Du vil være i stand til at give kærlighed og energi til andre uden selv at miste det mindste, tværtimod, du får selv mere, jo mere du deler ud. Med andre ord, du kan give, men samtidig få! Fantastisk lige præcis at kende den opskrift! Og endnu mere fantastisk at vælge at bruge den!
Åbner du hjertet, vil masser af energi alle mulige steder fra strømme ind i dig. Den vil gribe fat i din egen energi og gøre den kraftigere. Det er en proces fuld af liv og sundhed, der ikke kan stoppes, hvis du ikke selv vælger at stoppe den.
Der er en langt større kraft i kærligheden end vi er klar over, og vi kan bruge den i langt flere sammenhænge end vi er bevidst om.

De fleste er bange for smitte fra forskelligt, og med god grund. Men modsat: Der er en tilstand, vi med held kan lade os smitte af, nemlig kærligheden.
Ja, kærlighed smitter. Vi mærker det hurtigt, når vi pludselig kommer i stue med et kærligt og givende menneske. Der er noget over atmosfæren, som får os til at slappe af, blive åbne, glade og selv at give. Overskud. Energi. Det rammer os og begynder hurtigt at slå rødder. Vi vil i mange tilfælde samtidig mærke, at den hovedpine eller de anspændte skuldre vi gik rundt med nu pludselig er helt i orden igen.

Den slags går ind i langt større sammenhænge end man i første omgang skulle tro. Styrken i kærlighed og omsorg for hinanden er i stand til at spare mange tårer, sorger, smerter og lægebesøg.
Kærlighed helbreder. Intet mindre. Det er en landvinding når vi forstår det. Og vi vil forstå det endnu bedre, jo mere vi tænker over det – og bruger det.

Læs meget mere om kærlighedens KÆMPEkraft i bogen “TÆNK DET – SKAB DET”, der kan lånes som både LYDbog og Ebog på eReolen eller købes hos Saxo.


Udgivet

i

af

Tags: