Musikken styrer mere end du tror

Musik påvirker altid

Er musik bare baggrundsstøj, eller har den en virkning? Kan vi bruge musikken til mere – og helt andre ting – end bare at lytte og danse til? Er der større kraft i musik end vi går rundt og tror? Noget, der giver en virkning vi kan bruge, så det virkelig rykker?

Forleden spurgte en kvinde mig: ”Svar mig lige på, om dét her er normalt, eller jeg bare er hysterisk. Jeg har det sådan at musik totalt kan gå ind og forandre mig for en hel dag. Hvis jeg hører en bestemt slags musik, kan det pludselig påvirke mig sådan, at alle slags triste følelser vælter op i mig, jeg græder måske – og jeg ved, det kom, fordi jeg lige præcis hørte den musik.

Modsat: Hvis jeg hører livlig og glad musik, kan jeg blive så sprudlende glad, at jeg er helt oppe i skyerne. Hvad er det dog for noget? Styrer musikken os? Hvordan undgår jeg at det påvirker mig, så jeg bliver deprimeret? Når man f.eks. er ude i butikker, bestemmer man jo ikke selv, hvad der lyder i højttaleren.”

Brug musikken til mere end lytning

Se, det er jo et rigtig spændende tema. Musikkens indvirkning på sindet er et emne, man ikke taler så meget om, og det er ærgerligt. For når vi ved, at musikken har en virkning, følelsesmæssigt – og det mærker de fleste af os jo – kan vi også bruge musikken. Til at opnå de virkninger, vi ønsker og har behov for. Her og nu eller på længere sigt.

Det er helt sikkert, at musik påvirker os rigtig, rigtig meget. Musik er stemninger, svingninger, energier. Der sker ændringer i hjernen, alt efter hvilken musik vi hører. Musik kalder på vores følelser i alle afskygninger, og det er spændende at lægge mærke til virkningen.

Du ved, hvordan musik virker, når du ser en film. Er der uhygge-musik, sidder du med koldsved i hænderne med visheden om at der snart sker noget forfærdeligt – skønt der ikke sker noget som helst af den slags at se på skærmen (endnu). Det er udelukkende musikken der indikerer, at noget uhyggeligt nærmer sig.

Ser du nøjagtig de samme billeder på skærmen, men til rolig, let og afslappende musik, vil du reagere lige modsat, nemlig roligt og forventningsfuldt. Du vil ikke et øjeblik få den tanke, at noget uhyggeligt er på vej. Fordi musikken signalerer noget andet.

Hvad udsætter vi os for – med musik?

Når vi er bevidste om, at musik påvirker os, plus/minus, kan vi også være opmærksomme på, hvad vi udsætter os selv for, når vi hører musik.

Flere kan berette om, at de bliver triste over en bestemt slags musik, men at den samtidig kan give forløsning og hen ad vejen befri sin person for en mental tyngde. Andre kan føle sig totalt knust over et stykke musik som går ind og kalder på voldsomme følelser omkring oplevelser, man troede for længst var forsvundet.
Der har i flere tilfælde været mistanke om, at specielle former for musik måske kan have tilskyndet folk til at begå mord. Og selvmord. Om det er rigtigt eller ej kan være svært at vide, men fakta er, at musik kan kalde på store, dybe følelser og tilskynde til handlinger, der er i familie med de følelser.

Så er der de mennesker, der kan føle sig totalt i den syvende himmel over specielle former for afslapningsmusik. Eller får masser af energi af bestemte former for musik. Der er folk, som kan blive ”høj” af kraftig rock, for eksempel.

Glad og let musik kan pludselig, som ved et trylleri, forandre en tung, sort dag til noget smukt. Stemningen skaber smukke, indre billeder. Så ja, musikken styrer kraftigt.

Mange er ekstremt følsomme overfor musik og oplever den på samme måde som omtalte kvinde. Der er musik, de aldrig kan høre, hvis de ikke er klar til at gå ned og kigge i deres egne bundløse dybder.

Musik som inspiration

Musikken kan altså i heldigste fald løfte totalt, give gnist, glæde og nye ideer som en vitamin-indsprøjtning. Prøv f.eks. at høre Bach’s 3. Brandenburg-koncert, der på et øjeblik kan puste liv i alt kreativt, skabende og levende – for nogen. Eller Mozarts fløjtekoncert, hvor du bare svæver opad på dine store vinger og virkelig mærker det vidunderlige sus af liv – lige nu! Det kan være alle slags musik, alt efter hvem du er, hvordan du er sammensat og hvilke minder du har i bagagen.

Da jeg skrev min kærligheds-roman KÆRE FREMMEDE, skrev jeg den mens jeg konstant lyttede til et bestemt stykke musik. Musikken gav gnisten, ideerne, følelsen. Gennem den musik blev personerne levende og med nerve. Romanen ELSKEDE ROSA skrev jeg også “på musik”. Faktisk skriver en del forfattere deres bøger med musik som inspiration.

Og dog er det individuelt, hvordan musik virker. Prøv at snakke med vennerne om det. Det kan blive ret spændende, fx at spille forskellig slags musik og derpå snakke om de indre billeder man hver især ser i forbindelse med musikken og hvilke følelser den danner. Vi har hver især vores helt egen bagage med i rygsækken, som vi kører vores nu-oplevelser sammen med og som farver det, vi sanser. Det er virkelig interessant at bruge lidt tid på at udforske.

Beskyt dig mod uønskede stemninger

Men hvordan undgår vi så at blive deprimeret af musik? Det gør vi ved at lytte til den musik, der understøtter den stemning vi gerne vil være i. Når vi så alligevel er nødt til at høre på i en bestemt slags musik, fx i indkøbscenteret, så prøv at abstrahere mest muligt fra den, hvis du mærker, at den ikke giver dig noget godt. Sig til dig selv: Jeg lukker mine ører. Og tving så dine tanker i en anden retning. Eller du kan nynne eller fløjte noget, der gør dig glad eller giver ro.

Jo, det virker, tro det eller ej. Bare prøv det af. Visualisering er en fantastisk beskyttelse imod det, du ikke ønsker nærkontakt med. Tænk på noget andet, få dit besøg i centeret afsluttet i en vis fart, og gå hjem og sæt en cd på, der giver dig det humør, du har brug for.

Altså, her er ingen snak om, hvad der er godt eller skidt – for dig. Det ved du kun selv, så bare føl dig frem.

Det spændende i det her er sådan set ikke at vide, at musik virker på os, plus eller minus. Det mærker vi jo, selv om vi måske aldrig snakker om det. Det interessante er, at vi selv kan styre det. Og udnytte det, så det giver kraft, ideer og power i hverdagen. Dét er da et spændende redskab at have med i baglommen, klar til brug når vi ønsker det.


Udgivet

i

af

Tags: