Spis dit ukrudt og bliv sund

Hver sommer går jeg på ukrudts-rov i haven med en lille saks og får det dejligste udbytte, sprængfyldt med vitaminer. Det er små fine mælkebøtteblade og nye skud fra skvalderkål, jeg klipper af og putter i en skål. Skyller og hakker dem og blander med lidt mynte, rødløg, tomat, agurk, evt. lidt hakket æg el. kolde kartofler, ristede solsikkefrø eller nødder. Spises med hytteost og grovbrød.

Alle de friske vitaminer og mineraler, der findes i nyplukket ukrudt kan ikke sammenlignes med den salat, du køber i supermarkedet. Eller de selvdøde tomater fra Langtbortistan. Det her er den ægte vare, fyldt med saft og kraft fra jorden, solen og regnen, og samtidig lægeurter, der hjælper mod både det ene og det andet onde og holder dig sund, slank og skøn. Ukrudtet høstes bagest i vores have, men aldrig tæt ved en befærdet vej eller op mod sprøjtede marker.

Den slags er formidable ingredienser i grønsags-deller. De puttes i en blender sammen med purløg, frisk oregano, persille, løg, persillerod, en kartoffel, en gulerod, squash el. andre grønsager, evt. soltørrede tomater, kogte kikærter, et par æg, krydderier, salt + peber og mel til det har en fast konsistens. Formes med ske og steges i olie. Serveres med frisk salat, grovbrød, ris og appelsinsaft. Det er slank mad, sund, spændende og velsmagende.

Det er brændenælder også. Klip små skud, skyl, hak let, og overhæld med koldt, kogt vand. Drik det dagen igennem og glem alt om cola og lign.

Det handler om lige at vende tanke og vane og så ellers prøve det, evt. sammen med børnene. De vil synes, at det er sjovt, og så smager det godt. Samtidig kan man i familien få en snak om at spise sundt og være åbne overfor nye ideer. Velbekomme!


Udgivet

i

af

Tags: